Hogyan lehet egyszerűen elkerülni a hídmérleg előtt álló kocsisorokat?

Problémás tartalom
Javított

A gabonaátvétel folyamatának felgyorsítása

Amikor beérik a termény, és végre feldübörögnek a motorok, teljes gőzzel indul az aratás, pörögnek a traktorok, a teherautók, a felvásárlók pedig várják a beérkező szállítmányokat.

Jó esetben műszakilag felkészülten, és elegendő hellyel a tárolókban. Néha viszont siralmas állapotok fogadják a beszállítókat: vagy nincs elegendő ember, vagy nincs egy megbízható műszer, vagy nincs megfelelő mintavételezés az átvevőnél. Ekkor állnak a kocsisorok a hídmérleg előtt, feszültté válnak az idegek, az üzleti kapcsolatok. Kezdődik a káosz! Pedig egy kis ráfordítással ezek a problémák egy csapásra kiküszöbölhetőek lennének.

Miért fizet a gabona felvásárló? Csak a tiszta terményért!


Nagy Nándor, Celldömölk Malom Kft.:"Gyors és zárt rendszerű a mintavétel a Rakoraffal. Lehetőség sincs a minta "véletlen" elcserélésére. A mérlegelés alatt a minta már egyenesen a laborba érkezik, és elemzik is a kollégák."

A gyommagot, pelyvát, csutát, homokot nem hasznosítják, a gabona minősége pedig adott, azon változtatni már nem lehet. Így a megfelelő nedvességtartalom mérése után a termény TISZTASÁGA az egyik legfontosabb tényező az ár kalkulálásánál.

A másik legfontosabb dolog a korrekt elszámoláshoz a szállítmány REPREZENTATÍV MINTÁJA. (Az adott mennyiségű minta tulajdonságai tökéletesen megegyeznek az egész szállítmányéval.) Ez a két lépés nagyban meghatározza a mérlegelésnél eltöltött időt.

A mintavételezés folyamatának felgyorsítása


Balázs István e.v. Oszkó:"A harmadik telephelyünkre is a Rakoraf automata mintavevőt választottuk. A gyors beszállítás már elképzelhetetlen volna nélküle. Több éve hiba nélkül működik a rendszer."

Egy Rakoraf automata mintavevő ma már korántsem tekinthető luxusnak, hanem alapfelszereltség egy korrektül elszámoló felvásárlónál. Amíg a másik felvásárló stekkerezéssel, vagy vödrös mintavétellel bajlódik, és ideges, türelmetlen sofőrök és kollégák hadával kell megküzdenie nap mint nap, addig az Ön telephelyén gördülékenyen halad a munka, és a többszöröse lesz a hatékonysága egy automata mintavevővel.

A Rakoraf automata mintavevő működési elve


Hüffner Adrián Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt.:"A teljes mintázási és laborrendszer felállítása óta több ember munkáját sikerült megspórolnunk. Gyakorlatilag nincs várakoási idő sem, azonnal eredmények vannak."

A mintavevő cső merőlegesen lefelé beleszúr a terménybe a szállítmány teljes magasságában, és amikor eléri a kocsi alját, egy biztonsági kuplung nem engedi, hogy azt megsértse, „átlyukassza”. Az egyik legfontosabb működési tényező az, hogy nem porszívó elven működik – hisz akkor több port szívna fel, mint magot, úgy aztán nem is volna reprezentatív a minta –, hanem a szúráskor a mintavevő csőbe behatoló terményt a dupla falú mintavevő cső végén megfordított levegőáramlás fújja-tolja maga előtt a mintagyűjtő tartályba. Így csak minimális szívó hatás alakul ki a cső végén, tehát nem porszívózza ki a szemetet a terményből. Így a gyors és reprezentatív minta már bent is van a mérlegházban.

A szállítmány tisztaságvizsgálatának felgyorsítása

Természetesen a kézi rostálás is megoldás lehet, de ez igen időigényes, és főként a hölgyek kezének igen fárasztó folyamat. Ha van egy Pfeuffer MLN vagy SLN mintatisztító rostagépünk, ebbe beleöntve a mintából pl. 1 kg-ot, máris le van tudva a gond a folyamat oroszlánrészéről, s amíg befejeződik a minta gépi tisztítása, addig a nedvességmérés is megtörténhet. (Bár pontosabb eredményt kapunk, ha a már megtisztított mintát mérjük.) A berendezés kiszeleli és szétválogatja a szemeket a kiválasztott rostalemezek mérete szerint.

Szintén gyorsítja a beszállítást, hogy amíg a mintatisztítás és értékelés folyik, közben már jöhet is a következő autó a hídmérlegre. Pár óra alatt könnyedén felvehető a munka ritmusa, és hihetetlenül felgyorsulhat a beszállítás ezzel a folyamattal.

Amennyiben Ön is hasonló problémákkal találkozik telephelyén, keressen meg minket, és kérje szakértőnk tanácsát, akár díjmentes helyszíni felméréssel egybekötve!

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650, +36 70/618-6225
info@agrogazda.hu, www.agrogazda.hu

SZERZŐ:
HALMAI GÉZA
TERMÉKSZAKÉRTŐ
+36 70/322-6145

no