2018. Július

Az elmúlt hetek megnyilatkozásai alapján az új agrárminiszter részéről érezhető az eddigiekhez képest egy markánsabb, szakmaibb vonal képviselete a tárcánál. Gondoljuk ezt például azért, mert a közelmúltban egy agrárkamarai bemutatón Nagy István agrárminiszter a tudásalapú fejlesztést, a kutatás támogatását helyezte előtérbe, nem kerülve a kritikai megjegyzéseket sem. Véleménye szerint olyan fokú verseny van, hogy a szaktárca költségvetésének struktúráját is teljesen át kell értékelniük. Hazánk a fajtanemesítés területén kiváló potenciállal, szakembergárdával és elismerésre méltó szakmai múlttal rendelkezik, a kutatóintézetek mégis sokszor filléres gondokkal küzdenek, amin változtatni kell – mondta.

A miniszter szerint az egyik legnagyobb lehetőség abban rejlik, hogy a kutatóintézetek szakembereinek tudását hogyan tudjuk gyakorlati előnnyé változtatni a termőföldeken, hogyan sikerül a kutatási eredményeket és a gazdák erőfeszítéseit, szorgalmát és szaktudását úgy egyesíteni, hogy abból például a búza esetében 8-10 tonnás hektáronkénti termés és kiváló minőség legyen. Nagy István szerint a Föld növekvő népességének ellátására például búzából évente 2,4 százalékkal kellene növelni a világban a termelés mennyiségét, a növekedés viszont napjainkban mindössze 0,9 százalék.

Az agrárminiszter szerint mindezek mellett a klímaváltozást és annak hatásait is figyelembe kell venni. (Azt a klímaváltozást, amit a világ egyik legjelentősebb országának vezetője nemes egyszerűséggel tagad…) Olyan új bőtermő fajtákra van szükség, amelyek elviselik a szélsőséges időjárási körülményeket, tűrik a szárazságot, ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és jobban képesek hasznosítani a talajban lévő tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort – fejtette ki a miniszter.

Abban az eddigiekhez képest nincs változás, hogy Magyarország továbbra is tartja magát a GMO-mentességhez, és azt olyan értéknek tartja, amely versenyelőnyt jelenthet számunkra. Az új elem azonban annak hangsúlyozása, hogy megkerülhetetlen a precíziós növénynemesítés, amit nem szabad összekeverni a genetikailag módosított növény-előállítással. A precíziós növénynemesítés során az adott növény génállományának, alapvető jellemzőinek megváltoztatása nélkül próbálnak meg a szakemberek olyan egyedeket létrehozni, amelyek jobban megfelelnek a természeti környezet gyors változásainak.

Üdvözlettel:
Fodor Mihály

Lapszámban megjelent cikkek

A szálas hőszigetelő anyagok teljesítménye idővel romlik, a táblás hőszigetelő anyagokkal való szigetelésnél illesztési problémák adódnak.
A BASF Hungária Kft. Szekszárdon tartotta meg a kalászos-gombaölőszerek jövője elnevezésű rendezvényét, ahol a kalászos betegségekkel kapcsolatos idei aktualitások mellett a cég legújabb lombvédelmi megoldásait mutatta be.
Megérkezett Magyarország legújabb hibridrepce márkája, az InVigor.
A vadonatúj MF IDEAL kombájn első szántóföldi próbája a napokban zajlik Csehországban
Ahogyan az rendjén is van, ismét eljött az aratás ideje, ami a köztudatban mindig is a kenyérgabona betakarítását jelentette.
A több mint 60 éves múlttal rendelkező németországi Köckerling gyár Magyarországon is jelen van szántóföldi munkagépeivel.