2018. Március

Felemásra sikeredett ez a február: a hónap első felében sok tartalmas rendezvény adott alapot a szakmai fejlődéshez, ám a gyakorlati megvalósítás a tél végén beállt fagyos időjárás miatt még várathat magára. De hogy ne az időjárás okozta nehézségeken keseregjünk, inkább elevenítsünk fel néhány érdekességet a legfontosabb rendezvényeken elhangzottak közül! Nyugodtan mondhatjuk, hogy a precíziós gazdálkodás volt a hónap egyik slágertémája, így lapunkban is több áttekintő cikk szól erről. A nagysikerű PREGA konferencia felvonultatta a hazai és a külföldi szakemberek jelentős részét, a több mint 700 látogató többször érezhette azt, hogy jó lenne egyszerre több helyen lenni és figyelni.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője bevezető köszöntőjében elmondta, hogy egyre több gazdálkodóban fogalmazódik meg az igény a precízebb gazdálkodásra, végső soron a hatékonyság növelésére, a profittermelésre. Ehhez elengedhetetlen a mezőgazdasági technikai háttér modernizálása. A precíziós technika bevezetéséhez véleménye szerint minden gazdaságban nélkülözhetetlen egy olyan elhivatott személy, aki látja mind cége, mind saját fejlődése szintjén a lehetőséget a robotikában. Szerencse vagy sem: az egész rendszer jelenleg még nem áll olyan szinten, hogy a gazdálkodói tapasztalatot nélkülözni lehessen.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója is érdekes számmal szolgált köszöntő beszédében. Elmondása szerint a precíziós technológiák alkalmazásával a hazai mezőgazdaság éves kibocsátása 350-400 milliárd Ft-tal növelhető, amely lehetséges többlet jövedelem hozzávetőlegesen a gazdáknak évente kifizetett közvetlen terület- és állatalapú támogatások összegével egyezik meg.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a globális népességnövekedés révén fokozottan nő a minőségi élelmiszerek iránt a kereslet, és az erőforrások szűkössége és a gazdaságossági kívánalmak miatt egyértelműen elengedhetetlen az élelmiszer-előállítás hatékonyságának növelése. Ezek elérésében egyre fontosabb lesz a precíziós gazdálkodás adta lehetőségek kiaknázása.

A sok elméleti áttekintés mellett a gyakorlati megközelítés is jelentős részt képviselt nemcsak a több mint 40 kiállító standján, hanem egy másik, szintén nagy sikerű rendezvényen is, az Agrofil-SZMI Kft. által szervezett AgroField 4,0 konferencián. A gyakorló „barázdában járó” szakemberek által életre hívott konferenciát áttekintő cikkünket a 18. oldalon olvashatják. Friss újságunkban természetesen más témákban is érdekes, izgalmas szakmai anyagokat találhatnak akár a technika, akár a növényvédelem és a vetőmagválasztás iránt érdeklődő olvasóink is. Remélem, aktuális számunk elolvasása kellemes és hasznos időtöltésnek bizonyul!

Üdvözlettel:
Fodor Mihály

Lapszámban megjelent cikkek

Az idei augusztus bőven mérte a napfényt és hőséget. Hiába tudta az elme, hogy semmi váratlan nincs a dologban – hisz ennek volt az ideje –, mégis szenvedett, izzadt a test. Aki tudott, az a [...]
Az Odisys Bt. az idei AGROmashEXPO szakkiállításon főként a kertészeti támogatásokra fókuszálva állította ki termékeit, a portfólióból szemezgetve.
Február 8-án tartotta jubileumi partnertalálkozóját és a hozzá kapcsolódó sajtótájékoztatót a Nufarm Hungária Kft. A budapesti rendezvényen az anyacég és a hazai leányvállalat bemutatása mellett sor került az elmúlt időszak eredményeinek elemzésére, valamint az új termékek, technológiák bemutatására is.
A Väderstad Tempo a szemenkénti vetőgépek új generációját jelenti, amelyik kivételes precizitásra képes a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is
A növénytermesztők szerteágazó munkájának egyik neuralgikus pontja a növényvédelem.
A Caffini permetezőgyárnál tudják, hogy csak folyamatos fejlesztéssel lehetséges állandóan az érdeklődés középpontjában maradni, valamint piacot bővíteni.