2018. Október

Lassan célegyenesbe ér a legnagyobb kultúrák betakarítása hazánkban, és így hamarosan elkészülnek az első elemzések az eredményekről, valamint megkezdődik a jövő év tervezése. Az országos terméseredmények átfogó ismertetésére egy sajtótájékoztató keretében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára vállalkozott.

Az elhangzottak szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig az előző évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák.

A kilátásban lévő hektáronkénti termésátlagok kedvezőek, meghaladják az elmúlt öt év átlagát. Kukoricából az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi 6,8 tonna volt. Az időjárás alakulása és a csapadék mennyisége, eloszlása miatt azonban idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, a 2017-es 6,62 millió tonnához képest.

A napraforgó nagyobb részét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről, a termésátlag az idén, a tavalyihoz hasonlóan, eléri a hektáronkénti 3 tonnát. Becslések szerint így ebből a hazai gazdálkodók 1,8 millió tonna terméssel számolhatnak. A szója 60 ezer hektáros vetésterületén a hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként, míg a burgonyánál ez az érték 24,6 tonna.

Az államtitkár szerint keresleti piac van Európában: Németországban a tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb kukorica termett, Lengyelországban pedig közel 15 százalékkal csökken az összes gabonatermés. A két ország felhasználási szükségletei jelentősek, így a hiányzó mennyiséget akár a magyar piacról is megpróbálhatják beszerezni.

Ugyanezen a rendezvényen Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, a kukorica- és a napraforgó-terméseredmények az ország egészét nézve a változatos csapadékeloszlás miatt rendkívül eltérőek, akár egy gazdaságokon belül is. Az őszi vetéseket időben elkezdték a termelők, az őszi káposztarepce jövő évi területének 90 százalékát már elvetették. Az őszi búza területe tavaly 950 ezer hektár volt, idén 968 ezer hektáron terveznek vetni.

A GOSZ elnöke a felvásárlási árakról is említést tett: idén tavasszal a gabonaárak az előző három évi, tonnánkénti 40 ezer forint körüli szintről az aratási szezonra 3-4 ezer forinttal magasabbra emelkedtek. Jelenleg a búza ára tonnánként 55 ezer forintnál kezdődik, a minőségi vagy javító búza 58-60 ezer forinton érhető el a piacon. A kukorica tonnánkénti ára 46 ezer forinttól indul.

A „statisztikai” bevezető után remélem, aktuális havi lapszámunk más, fontos cikkei is érdemesek olvasóink figyelmére!

Üdvözlettel:
Fodor Mihály

Lapszámban megjelent cikkek

A BASF Hungária Kft 7,6 milliárd eurót fizetett a Bayer-üzletágak felvásárlásáért.
A bonyolult munkagépekhez okos, de nehezen megtanulható kezelésű traktor kell?
Napjainkban formálódik az újabb hétéves pénzügyi időszak, amely alakítja majd a mezőgazdasági termelés jövőbeni eredményességét.
Az idei évben szeptember 7-én rendezte meg a hagyományos szilvabemutatót a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete.
A Marso Kft. immár második alkalommal tartotta meg BKT Szakmai Napját, amelynek ismét a Lázár Lovaspark adott otthont.
Mint ismeretes, hazánkban a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.